27. juli 2023

Langt færre alt for unge mødre i Kenya

Mange kenyanske kvinder venter nu lidt længere tid med at blive mor. Det giver dem langt bedre muligheder for at skabe et godt liv for sig selv og deres børn.

Stort fald i teenagemødre i Kenya, på bare få år. Foto: Pexels

Stort fald i teenagemødre i Kenya, på bare få år. Foto: Pexels

Antallet af kvinder i Kenya, der får børn meget tidligt, rasler ned. Det skriver den kenyanske avis The Standard på baggrund af tal fra Kenyas nationale statistikbureau.

På kun fem år er andelen af teenagegraviditeter faldet med 39 procent. I 2019 registrerede Kenyas sundhedsklinikker i alt 427.297 gravide teenagekvinder. Men i 2022 var tallet faldet til 260.442.

Det er godt nyt for Kenyas kvinder, for teenagegraviditeter er kendt som en af de ting, der i høj grad skader pigers rettigheder og muligheder for at få et godt liv.

”Som regel betyder en teenagegraviditet, at pigen dropper ud af skolen, at pigen bliver moder, mens hun stadig selv er barn. Det giver en usikker fremtid for både pigen selv og hendes barn, hvis de overhovedet overlever de risici, der er forbundet med teenagegraviditeter,” skriver Mohamed Sheikh, leder af Kenyas Nationale Råd for Befolkning og Udvikling.

De helt unge mødre kommer ofte fra ødelagte familier, og de piger, der bliver født af teenagemødre, har også selv har en højere risiko for at blive mødre, inden de bliver 20. Problemerne ender derfor med at gå i arv i generation efter generation.

For at bryde den negative sociale arv er Kenya begyndt at investere mere i tidlig seksualundervisning, både i skolerne og gennem kirkerne, der har en vigtig rolle i Kenyas samfund. Samtidig er der oprettet et program for at hjælpe unge mødre tilbage i skolesystemet, efter de har født.

Sideløbende med mere oplysning er der også kommet langt større adgang til prævention i Kenya. Tilbage omkring år 2000 var det kun 32 procent af de gifte kvinder i Kenya, der havde mulighed for at bruge moderne præventionsmidler. I dag er det over 61 procent. Det viser tal fra FN. Og i denne statistik er der en del teenagere, for data medtager gifte kvinder helt ned til 15 år.