16. februar 2017

Millioner af børn reddet: Her er milliardæren Warren Buffets bedste investering

Intet mindre end 99 procent af rigmanden Warren Buffets gigantiske formue skal gavne verdens fattigste. Det er hans livs bedste investering, hævder Buffets ven – og den eneste mand, der er rigere end Buffet selv – Bill Gates.

Foto: CCBY James Cascio

Foto: CCBY James Cascio

Hans børn kalder det ”The Big Bang”. Den dag i 2006, hvor en af verdens rigeste mænd, den amerikanske aktieinvestor Warren Buffet, besluttede, at 99 procent af hans enorme formue – der ifølge magasinet Fortune udgør knap 74 milliarder amerikanske dollars – skal gå til velgørenhed.

Men hvor god en investering var det så, Warren Buffet gjorde den dag? Det forsøger Bill og Melinda Gates at forklare ham i deres årlige statusbrev til verden om deres egen velgørenhedsorganisation, Gates Foundation, som Buffet har støttet løbende med store beløb.

Brevet er i sig selv et studie værd med sine mange farverige infografikker, håndskrevne noter af Bill Gates og sågar et gammelt rejsebillede af ham og Warren Buffet på McDonalds i Hong Kong. Historien lyder, at Warren Buffet tilbød at betale for deres burgere – hvorefter han hev en stak rabatkuponer op af lommen. Selv om man er rig, behøver man jo ikke være ødsel, og Warren er netop kendt for sin nøjsomhed, trods hans enorme formue. Ødsel har Warren heller ikke været i sin ambition om at give størstedelen af sin formue tilbage til samfundet, argumenterer Bill Gates. Tvært imod er der tale om den bedste investering nogensinde.

Gates sætter Trump på plads: familieplanlægning redder liv

Udover en opsummering af Gates-parrets arbejde i verdens fattigste lande, indeholder årsbrevet også nogle markante udmeldinger – i hvert fald i en amerikansk, politisk kontekst. For eksempel at fattigdom er sexistisk (ifølge Gates kommer den udmelding oprindeligt fra en anden markant filantrop, Bono) og at p-piller og anden moderne prævention er de bedste midler i verden mod fattigdom og nød. Udmeldingen kommer netop i kølvandet på præsident Trumps beslutning om, at amerikansk udviklingsbistand ikke på nogen måde må bidrage til projekter, der er tilbyder eller blot oplyser om abort og familieplanlægning.

Den vigtigste pointe Gates nogensinde har lært

Det dramatiske fald i børnedødelighed, som verden har set siden 1990, er Bill og Melinda Gates’ ”yndlingstal”, skriver de i det åbne brev til Buffet. Kurven er gået støt nedad, og i alt er 122 millioner børns liv blevet reddet de seneste 25 år. Dette skyldes selvfølgelig ikke Buffets investering alene, men Bill og Melinda Gates fremhæver alligevel dette faktum, fordi faldende børnedødelighed også betyder faldende fødselstal. Og faldende fødselstal betyder bedre liv og mindre fattigdom:

”Når en mor selv kan vælge, hvor mange børn hun vil have, bliver hendes børn både sundere, mere velnærede og mere ressourcestærke mentalt. Forældrene får mere tid og flere penge til det enkelte barns sundhed og skolegang. Det er sådan, at familier og nationer kommer ud af fattigdom. Sammenhængen mellem at redde liv, færre fødsler og faldende fattigdom er en af de vigtigste pointer, Melinda og jeg nogensinde har lært om global sundhed,” skriver Bill Gates i brevet til sin ven.

Flere børn vaccineret end nogensinde

Sygdomsbekæmpelse har gennem alle årene været én af Gates parrets absolutte hjertesager. Meget af deres arbejde gennem Gates Foundation er fokuseret på vaccine-programmer og forskning i bekæmpelsen af sygdomme som polio, tuberkulose, hiv og malaria. Den globale dækning af basale børne-vacciner er i dag den højeste end nogensinde, nemlig 86 procent. Ifølge Gates Foundation er netop vacciner en særlig god investering:

“Hver dollar brugt på børne-immunisering giver et afkast på 44 dollars i økonomiske sideeffekter. Dette inkluderer for eksempel besparelsen af de penge, en familie ellers ville tabe, når et barn er sygt og forældrene derfor ikke kan arbejde,” siger Bill Gates.

Gates-parret slutter i øvrigt årsbrevet med erklæret optimisme på verdens vegne – de er overbeviste om, at ”fremtiden vil overraske pessimisterne”.

”Optimisme er et kæmpe aktiv. Vi har altid brug for mere af den. Men optimisme er ikke troen på, at tingene automatisk bliver bedre; det er derimod troen på, at vi kan ændre tingene til det bedre,” forklarer Melinda Gates.

Fremtiden vil overraske pessimisterne

Bill & Melinda Gates