19. november 2018

Nu bliver langt færre piger i Afrika omskåret

Der er sket et markant fald i antallet af piger under 14 år, der bliver omskåret. Det er resultatet af 30 års arbejde, siger UNICEF Danmarks generalsekretær.

I Tanzania, der ligger i Østafrika, er omskæring blevet forbudt ved lov. Foto: CC-BY David Berkowitz

I Tanzania, der ligger i Østafrika, er omskæring blevet forbudt ved lov. Foto: CC-BY David Berkowitz

Færre unge afrikanske piger skal nu leve et liv som omskåret. Et nyt studie viser et ekstra stort fald i antallet af omskæringer hos piger i under 14 år i Afrika, med den største udvikling i Østafrika: I 1995 var 71 procent af alle piger under 14 i Østafrika omskåret – det er nu faldet til 8 procent i 2016. På verdensplan er andelen af omskårne piger faldet 25 procent siden 1990.

Ifølge generalsekretær i FN’s børnefond UNICEF Danmark, Steen M. Andersen, er den positive udvikling resultatet af mange års oplysnings- og lovgivningsarbejde.

’’Mødrene omskærer ikke deres piger for at gøre dem ondt. De tror, at omskæring er nødvendigt, for at pigerne kan blive gift og få et godt liv,’’ forklarer Steen M. Andersen.

Derfor består en del af oplysningsarbejdet i at opsøge mødre i landsbyer og overbevise dem om, at en pige godt kan blive gift, selvom hun ikke er omskåret.

Men arbejdet er et langt sejt træk, forklarer generalsekretæren.

’’Vi begyndte arbejdet for at stoppe omskæring for 30 år siden. Det er det resultat, vi ser nu,’’

Selvom udviklingen er god for piger under 14 år, siger det nye studie ikke noget om, hvor vidt pigerne bliver omskåret, når de bliver ældre, og det vil Steen M. Andersen heller ikke gætte på.’ ’De nye tal er dog en god indikator på, at man kan forvente et fald i omskæringen af ældre piger og kvinder,’’ siger han.

Selvom andelen af omskårede piger falder over hele verden, vil det samlede antal piger, der er omskåret, alligevel stige. Det skyldes, at befolkningstallet stiger i de kommende år.

Kilde: UNFPA