27. juli 2023

Nu udsteder Mexico kønsneutrale pas

Mexico har udstedt sit første pas med ”X” som kønsmarkør, og slutter sig dermed til en liste af 16 lande, der nu tilbyder kønsneutral national dokumentation. Formålet er at skabe mere diversitet og mindre diskrimination.
Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen

Mexicanske borgere kan nu vælge kønnet ”X” i deres pas, og ikke kun mellem mand eller kvinde.

Det blev markeret med en ceremoni på den internationale dag mod homo-, trans og bifobi i Mexico, hvor det første pas blev udleveret af den mexicanske udenrigsminister Mercelo Ebrared.

“Vigtige ændringer begynder altid som kulturelle forandringer. Dagens ceremoni kommer til at ændre vores kultur og derfor vores daglige liv,” sagde udenrigsministeren til ceremonien.

Det betyder, at non-binære personer, der hverken føler sig som en mand eller en kvinde, nu kan vælge kønnet X i deres officielle pas.

Ifølge National Institute of Statistics and Geography er der omkring 5 millioner mennesker, der identificerer sig med LGBT+-bevægelsen i Mexico. Tallet udgør cirka 5% af befolkningen på 15 år og ældre.

Muligheden for at være kønsneutral i et mexicansk pas kommer i kølvandet på, at den mexicanske højesteret sidste år anerkendte transkønnede mindreåriges ret til at rette deres køn på fødselsattester og identitetsdokumenter.

Mexico er det 17. land i verden til at udstede kønsneutrale pas, som senest blev muligt i USA. I Danmark blev det muligt at markere sit køn som ”X” tilbage i 2014.

De 16 lande der allerede har kønsneutrale pas

Det er muligt at få kønsneutrale pas i Australien, USA, Argentina, Bangladesh, Canada, Danmark, Island, Malta, Nepal, New Zealand, Pakistan, Columbia, Østrig, Tyskland, Holland og Irland.