24. december 2023

Sydafrika går forrest: Snart kan mor og far deles om barslen

Som det første land i Afrika indfører Sydafrika barsel, der frit kan deles mellem forældrene. Det betyder samtidig, at fædre, med-mødre og adoptivforældre kan få mere end bare 10 dages barsel.

Snart kan nybagte fædre i Sydafrika dele barslen lige over med moderen. Foto: Pixdeluxe, iStock

Snart kan nybagte fædre i Sydafrika dele barslen lige over med moderen. Foto: Pixdeluxe, iStock

Nybagte forældre i Sydafrika skal som noget nyt kunne deles om barslen.

Sydafrika er nemlig det første land i Afrika til at indføre barsel, der kan deles frit mellem forældrene.

Indtil nu har der været fire måneders barsel øremærket til moderen og kun 10 dage til partneren. Nu kommer forældreparret til at kunne dele de fire måneder, som de ønsker.

I resten af Afrika har fædre enten mindre end tre ugers øremærket barsel eller intet overhovedet.

De nye barselsregler kommer efter en afgørelse i den sydafrikanske by Johannesburgs højesteret, som også har slået fast, at adoptivforældre har ret til fire måneders delt barsel.

”Det hæver barren for forældrebarsel på en fantastisk måde,” siger Wessel van den Berg fra ligestillingsorganisationen Equimondo til den britiske avis The Guardian. ”Jeg er begejstret for at vores lovgivning kommer til at være mere i tråd med vores forfatning.”

Til gengæld har de nye barselsregler fået kritik for at stille moderen dårligere i forhold til barsel.

Ifølge den internationale arbejdsorganisation, ILO, bør mødres barsel minimum spænde over 14 uger og anbefales at være mindst 18 uger lang. De standarder møder Sydafrika altså hverken med gamle eller nye barselsregler.

Retten lagde til grund, at de eksisterende barselsregler var diskriminerende både for mænd og for forældre, der ikke er biologiske mødre til deres børn.

Ifølge World Economic Forum har Sydafrika to år til at implementere de nye barselsregler.

En mere lige fordeling af barsel mellem forældrene har også været på tapetet i EU. I den forbindelse trådte nye barselsregler i kraft i Danmark i august forrige år, som blandt andet betyder, at der er 13 ugers barsel til hver forælder, som man kan fordele frit mellem hinanden.