05. oktober 2018

Kvinder tager teten i Etiopien

I 2017 udgjorde kvinder tre ud af 30 ministre i Etiopien. I dag udgør de 10 ud af 20. Og nu har man for første gang i landets historie valgt en kvinde som præsident for landet og en anden kvinde som leder af højesteret.

Sahle-Work Zewde, Etiopiens nyvalgte præsident. Foto: CCBY J. Marchand, ITU Pictures

Sahle-Work Zewde, Etiopiens nyvalgte præsident. Foto: CCBY J. Marchand, ITU Pictures

En uge efter, at Etiopiens nye premierminister, Abiy Ahmed, udpegede kvinder til at udgøre halvdelen af sit ministerkabinet, stemte det etiopiske parlament en kvinde ind som landets nye præsident.

Landets nye præsident er den 68-årige karrierediplomat Sahle-Work Zewde, som bliver det eneste kvindelige statsoverhoved i Afrika – og den første kvindelige præsident i Etiopiens historie.

Nu – to uger efter, har parlamentet også valgt den første kvinde i etiopisk historie til at lede landets højesteret. Meaza Ashenafi er den nye forkvinde af Etiopiens øverste domstol. Den 54-årige dommer er en kendt kvindesagsforkæmper i Etiopien og resten af Afrika.

For første gang i landets historie har man også valgt en kvinde til at lede forsvarsministeriet. Samtidig har man oprettet et nyt ministerium for fred, hvor endnu en kvinde kommer til at stå i spidsen og blandt andet være chef for landets efterretningstjenester.

Præsidentposten er primært et ceremonielt embede, men symbolikken ikke til at tage fejl af.

”I et patriarkalsk samfund som vores, så er udnævnelsen af en kvinde som statsoverhoved ikke kun et pejlemærke for fremtiden. Det er også med til at normalisere kvinder som beslutningstagere i det offentlige liv,” siger Fitsum Arega, som er premierminister Abiy Ahmeds kabinetschef.

Kvinder i Etiopien har historisk set haft svære kår, og landet har klaret sig dårligt på indikatorer for kønsligestilling. Med den nye regerings tiltræden og en kvinde som præsident og forkvinde for landets højesteret, så er der skabt nyt håb for, at man kun lige er begyndt.

”Hvis I troede, at jeg har talt meget om kvinder indtil nu, så skal I vide, at jeg kun lige er begyndt,” siger den nyvalgte præsident, Sahle-Work, i en kommentar, som er blevet delt vidt og bredt på de sociale medier.