15. juni 2020

Langt flere spiser tun med god samvittighed

Det er på relativt kort tid lykkedes at gøre en større del af verdens tunfangst mere bæredygtig.

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com

Illustration: Lauge Eilsøe-Madsen, pensler fra Brusheezy.com

Mange har fået smag for at spise tun. I 2018 blev der fanget for 11,6 milliarder dollars tunfisk i verden, og efterspørgslen er stigende. Desværre har den glubende appetit på den store fisk også medført en række problemer både for naturen og for fiskerne. Overfiskning, bifangster af truede dyr, plastikforurening og endda tvangsarbejde er blandt de problemer, der er fulgt i kølvandet på tunfiskeriet nogle steder.

Men i løbet af de seneste fem år er den del af verdens fangst af tunfisk, der bærer det bæredygtige MSC-mærke, fordoblet fra 14 til 28 procent. Det skriver organisationen MSC i en pressemeddelelse. Mærket viser forbrugeren, at fisken er fanget på en ansvarlig måde.

Belønner fornuftige fiskere

”Man støtter ikke bare et bæredygtigt fiskeri, man støtter også fiskere, der har truffet et aktivt valg om at forbedre deres fiskeri og gøre det mere bæredygtigt. Uden MSC ville disse forbedringer næppe være sket, og det havde ikke været muligt for fiskerne at få nogen belønning i form af højere priser for deres fangst,” siger Linnea Engströmm, programdirektør for MSC i Norden.

Blåfinnet tun, "havets diamant", er en af de tunarter, der er blevet fanget alt for mange af. Men nogle bestande er nu i bedring. Foto: CCBY Tom Benson

Stadig kun hver tredje tun

Trods fremgangen for MSC er det dog stadig kun hver tredje tun, der enten har MSC-mærket eller er på vej til at få det. En anden tredjedel af fangsten kommer fra fiskerier, der ikke har noget bæredygtighedsmærke, men har meldt ud, at de er i gang med at forbedre sig. Nogle af disse initiativer er måske reelle nok, men kan også dække over, at fiskeriet kun ønsker at fremstå bæredygtigt. Alligevel er det måske bedre end den sidste tredjedel af verdens tunfiskeri, hvor der slet ikke er nogen kontrol eller vurdering af bæredygtigheden.

Ifølge MSC har organisationens arbejde i de seneste to årtier i alt medført 1.600 konkrete forbedringer i de 338 MSC-certificerede fiskerier af forskellige arter af fisk og skaldyr. Dertil kommer de forbedringer, fiskerierne har gennemført for at blive certificerede.

Bæredygtige fiskere bliver bedømt på især tre ting

Organisationen Marine Stewardship Council blev oprettet i 1997 som en non-profit-organisation, der har til formål at fremme og udbrede bæredygtigt fiskeri i hele verden. Mærkningsordningen fungerer ved, at bæredygtige fiskere kan ansøge om at blive certificeret, og MSC undersøger så, i hvor høj grad fiskeriet lever op til en række principper for bæredygtighed. Blandt andet skal der ikke fanges flere fisk, end bestanden kan klare at gendanne, fangsten skal ikke ødelægge økosystemet, og fiskeriet skal være effektivt styret og overholde alle nationale og internationale regler.

Hvis fiskeriet scorer højt nok på disse kriterier, kan fangsten blive solgt med MSC’s logo, der ligner en blå fisk. Mærket hjælper forbrugerne til at se, om den fisk, de lægger i indkøbskurven, er bæredygtig.

Thomas Gringer Jakobsen

Journalist

Thomas er uddannet fra Journalisthøjskolen. Han har rejst og boet i Indien, Mellemøsten og Latinamerika og har været tæt på både ildfluer i regnskoven og lossepladser med bjerge af brændende affald. Blandt yndlingsemnerne er naturbevarelse, krig og fred, klima og ny teknologi.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.