19. juni 2017

Små piger skal se, de kan blive store chefer

Ny international succesliste sætter fokus på nogle af verdens sejeste forretningskvinder, som vi alt for sjældent hører om. En af dem er Philomène Tia, der har skabt flere virksomheder i sit hjemland, Elfenbenskysten.

Philomène Tia. Foto: CARE

Philomène Tia. Foto: CARE

Hun startede med nærmest ingenting, da hun voksede op i Elfenbenskysten. Men det lykkedes hende at få et lån, og i dag ejer Philomène Tia flere virksomheder, hun selv har grundlagt. I alt råder hun over et transportfirma med 90 busser, et hotelkompleks, en kæde med 24 spiritusforhandlere og kvægavl med over 1200 okser.

Serieiværksætteren Philomène Tia er blot en ud af 500 kvinder, som kommer i fokus på listen Foundation 500, der blev lanceret i denne uge for at få succesfulde kvindelige virksomhedsledere frem i lyset.

Projektet er et samarbejde mellem den humanitære hjælpeorganisation CARE og non profit-fonden H&M Foundation. Alle kvinderne har fået en hjælpende hånd fra fonden, så de kunne virkeliggøre deres ambitioner, selvom de er vokset op i fattigdom.

”De er født helt uden privilegier. Kvinderne, som er portrætteret i Foundation 500-listen, har alle skabt deres egen lykke i nogle af verdens hårdeste startup-miljøer. Og alligevel forbliver deres historier som regel ufortalte. Jeg ville ønske, vi havde set kvinder som dem her på forsiden af finansmagasinerne, da jeg voksede op i Sydsudan,” siger Alek Wek, der er fotomodel og iværksætter og ambassadør for projektet.

Gennem 2014-2020 har den humanitære fond afsat 120 millioner svenske kroner til at støtte over 200.000 kvindelige iværksættere fra fremadstormende markeder med startkapital og kompetencetræning, så de kan starte eller udvide deres virksomheder.

”I de kommende år vil over én milliard kvinder blive en del af arbejdsmarkedet – størstedelen af dem gennem iværksætteri. Men ’you can’t be what you can’t see’,” siger Diana Amini, Global Manager hos H&M Foundation. Ifølge Amini når kvinder sjældent forsiden af finansmagasiner – senest en kvinde var på forsiden af Fortune Magazine var i oktober 2014.

“Med Foundation 500-listen vil vi redefinere, hvordan en virksomhedsleder ser ud”.

500 kvindelige entreprenører

Foundation 500 samler 500 kvindelige entreprenører, der på trods af svære vilkår vækster deres virksomheder.

Se hele listen her