20. december 2013

våbentraktat er en sejr for menneskerettighederne

I 2013 blev verdens første globale våbenhandelstraktat en realitet.

Foto: Paolo Massa

Foto: Paolo Massa

Det er en historisk sejr for menneskerettighederne, at der nu kommer bedre kontrol med våbenhandel, mener Amnesty.

FN’s medlemmer tilsluttede sig i 2013 næsten enstemmigt en historisk vigtig våbenhandelstraktat. Traktaten vil fremover forhindre stater i at sælge konventionelle våben til andre lande, hvis de vil blive brugt til at begå folkedrab, brud på menneskerettighederne eller krigsforbrydelser.

“Dette er et historisk øjeblik. Efter mange års kampagner er de fleste stater nu blevet enige om en global traktat, der kan forhindre tilførslen af våben til lande, hvor de vil blive brugt til at begå grusomheder,” lød det fra Brian Wood, chef for Amnestys kontor for Våbenkontrol og Menneskerettigheder, da 155 stater på FN’s generalforsamling i marts 2013 stemte for traktaten.

Våben dræber hvert minut

Mere end 500.000 mennesker dør hvert år på grund af våben. Det svarer næsten til en person i minuttet. Mange af disse drab foregår udenfor egentlige konflikter eller krigszoner. 60 procent af de menneskerettighedskrænkelser, som Amnesty har registreret, sker med brug af våben.

Det er en krænkelse af menneskerettighederne, når våben bruges til at true, udøve tortur eller slå ihjel med. Når våben bruges mod demonstranter og andre civile strider det imod international humanitær ret, også hvis det foregår i en krigssituation.

Hyldest til civilsamfundet

Den nye traktat forpligter alle regeringer til at vurdere risikoen for brud på menneskerettighederne ved overførsler af våben såvel som ammunition og udstyr til et andet land.

Når man tager de store økonomiske interesser for våbenhandel og den politiske magt med i betragtningen, så er traktaten en sejr for både det civile samfund, der har gået forrest i kampen for at redde liv, men også for de regeringer, der har taget behovet for en traktat alvorlig, mener Amnesty.

“I løbet af de næste fire år vil den årlige handel med konventionelle våben, ammunition og udstyr løbe op i 100 milliarder amerikanske dollars. Men med traktaten har staterne sat menneskers sikkerhed i første række,” siger Trine Christensen, vicegeneralsekretær i Amnesty Danmark.

Link: Læs alt om våbenhandelstraktaten

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.