03. april 2018

Fire lande er kommet ud af den værste fattigdom

Tre små ø-stater og et lille bjergland har gjort konkrete fremskridt mod fattigdom og de forlader derfor den globale liste over de mindst udviklede lande.

Øen Kirimati i ø-staten Kiribati er et af de steder, hvor det går bedre for mange. Foto: CCBY Calvin Smith

Øen Kirimati i ø-staten Kiribati er et af de steder, hvor det går bedre for mange. Foto: CCBY Calvin Smith

Det går bedre i landene Bhutan, Kiribati, São Tomé og Príncipe samt Salomonøerne. Blandt andet er gennemsnitsindkomsten steget, færre mødre dør i barselsseng, og langt flere små børn overlever og kommer i skole. Derfor er de fire lande nu blevet indstillet til at blive slettet fra FN’s liste over verdens mindst udviklede lande – den såkaldte LDC-liste.

FN oprettede listen i 1971 for at sætte fokus på de lande, der har størst behov for økonomisk udvikling. Når et land står på listen, åbner det automatisk mulighed for en række støttemuligheder, for eksempel international bistand og toldfri adgang til at eksportere produkter til en række lande, blandt andet EU og USA. Det sker for at hjælpe med at sætte gang i økonomien og skabe jobs i udviklingslandene.

”Den skrumpende liste over de mindst udviklede lande afspejler en større positiv udvikling, hvor levevilkårene generelt er blevet bedre for en hel del af verdens fattigste i de seneste årtier. Samtidig ser vi, at der sker økonomisk fremgang mange steder, så lande går fra at være lavindkomstlande til at blive mellemindkomstlande,” siger Lars Engberg-Pedersen, der er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

”Men vi skal passe på ikke at stirre os blinde på økonomien som den eneste målestok for et lands udvikling. Det er vigtigt, at den økonomiske vækst fordeles til alle og bliver miljømæssigt og socialt bæredygtig,” tilføjer han.

De fire lande, der nu forlader listen, er meget små. Tilsammen har de kun omkring 1,6 millioner indbyggere. Der er dog flere lande på vej til at forlade listen i de kommende år, hvoraf nogle er langt større. Angola forventes at blive strøget af listen i løbet af de næste tre år, og Nepal er nu også lige på nippet til at leve op til kravene. Begge lande har over 25 millioner indbyggere.