16. oktober 2014

Ny ingeniøreruddannelse i Cairo

Mens Det Arabiske Forår tryllebandt verden i 2011, svedte 38 unge egyptiske ingeniører ved eksamensbordet på Helwan Universitetet i Cairo. De er det første hold af egyptiske specialister, der kan drive cementfabrikker overalt på kloden.

FLSchmidt

FLSchmidt

For fem år siden var manglen på kvalificeret arbejdskraft ved at bremse en ellers positiv udvikling i det nordlige Afrika. Den udfordring stod FLSmidth også overfor, når de skulle skaffe folk til at drive og vedligeholde deres nordafrikanske cementfabrikker, der er et nyt og voksende forretningsområde.

Men i stedet for at importere specialister, skabte FLSmidth en helt ny uddannelse sammen med Helwan Universitetet i Cairo:

”Vi har været i Afrika i mere end 100 år, og vi føler et stort ansvar for den lokale befolkning. Derfor glæder det os, at uddannelsen på FLSmidth Helwan Cement Institute i dag er godkendt af Egyptens uddannelsesministerium og på den måde bidrager til et generelt løft af det lokale samfund,” siger Pernille Friis Andersen, Head of IR, CSR & Communications, FLSmidth.

Økonomisk boom 

Tilbage i 1906 byggede FLSmidth den første moderne cementfabrik i Afrika; Pretoria Portland Cement i Sydafrika, og siden da har FLSmidth bygget mere end 130 cementfabrikker i Afrika.

”Vi oplever i disse år en sand forvandling af Afrika. Til næste år forventes en markant vækst i efterspørgslen af cement for at kunne følge med udviklingen af kontinentets infrastruktur, og det afspejler, hvor hurtigt landene i Afrika udvikler sig i øjeblikket. Hos FLSmidth er vi selvfølgelig glade og stolte over at være en del af dette afrikanske væksteventyr,” siger Pernille Friis Andersen.

Alle er vindere

Det er langt fra alle dimittender fra ingeniøruddannelsen, der ender på FLSmidths fabrikker. Konkurrenterne nyder også godt af den nye uddannelse. Men det afskrækker ikke FLSmidth:

”Det her projekt giver et løft til alle. Vi får bedre medarbejdere, universitetet og lærerne får et fagligt løft, og de studerende får adgang til den nyeste viden inden for moderne cementproduktion. Det kan kun betegnes som en succes,” siger Pernille Friis Andersen.

Hun fremhæver samtidig det gode samarbejde med DI Business Development og Danida i projektfasen.

”Uden vores samarbejdspartnere ville det have været en udfordring at etablere et så unikt samarbejde,” siger hun.

Lige nu arbejder virksomheden på at udbrede konceptet i andre dele af verden – eksempelvis i såkaldt Community College for unge arbejdsløse i Indien.