06. juni 2021

Gambia er nu fri for smitsom blindhed

Sygdommen trachom som på verdensplan er skyld i, at 1,9 millioner mennesker bliver blinde eller får synshandicap, er nu elimineret i Gambia.

Gambia har elimineret  sygdommen trachom, men i 29 afrikanske lande er sygdommen stadig et folkesundhedsproblem. Foto: CCBY RTI International/Shea Flynn.

Gambia har elimineret sygdommen trachom, men i 29 afrikanske lande er sygdommen stadig et folkesundhedsproblem. Foto: CCBY RTI International/Shea Flynn.

Gambia har taget et stort skridt i kampen mod negligerede tropesygdomme: Som det andet land i Afrika har de elimineret sygdommen, trachom, som et folkesundhedsproblem.

Trachom er den største årsag til smitsom blindhed globalt. Sygdommen opstår, hvis man bliver smittet med infektion fra bakterien Chlamydia trachomatis, der spreder sig via fluer, eller hvis man på anden vis får bakterien ind i øjet.

“Dette er en bemærkelsesværdig bedrift, der har reddet børn, mødre og familier fra synsforstyrrelse eller blindhed og forbedret deres livskvalitet og velvære,” vurderede Verdenssundhedsorganisationen WHO’s regionale direktør for Afrika, Matshidiso Moeti, om Gambias bekæmpelse af sygdommen.

Kampen mod trachom

Som mange andre negligerede tropesygdomme er trachom udbredt i verdens fattigste og mest landlige områder, særligt i Afrika men også i Central- og Sydamerika, Asien, Australien og Mellemøsten. Bliver man smittet mange gange som barn, danner det ar i øjet, som på sigt kan forårsage blindhed.

I 1996 startede WHO en indsats for at bekæmpe trachom. Det går ud på at forebygge sygdommen ved at vaske ansigtet og sikre, at folk har adgang til rent vand og ordentlig sanitet. Smittede skal kunne få antibiotika, og folk med fremskreden trachom skal tilbydes operation.

I 2018 blev Ghana det første land i Afrika, som kunne fejre at eliminere sygdommen – og efter flere års indsats kan Gambia nu hoppe med på vognen.

Global fremgang

Ifølge WHO havde 13 af verdens lande i september 2020 elimineret sygdommen. Trachom er dog stadig et folkesundhedsproblem i 29 afrikanske lande og i 44 lande globalt og er skyld i, at 1,9 millioner mennesker på verdensplan bliver blinde eller får synshandicap.

Bekæmpelsen af sygdommen har dog haft markant global fremgang over de senere år. I 2002 estimerede WHO, at 1,5 milliarder mennesker på verdensplan var i risikogruppen for trachom – i 2020 var det faldet til 137 millioner mennesker – altså et fald på over 90 procent.

90 Procent

færre mennesker var i 2020 i risikogruppen for trachom end i år 2002.

Dette er en bemærkelsesværdig bedrift, der har reddet børn, mødre og familier fra synsforstyrrelse eller blindhed og forbedret deres livskvalitet og velvære

Matshidiso Moeti, Verdenssundhedsorganisationen WHO’s regionale direktør for Afrika

13 Af verdens lande

har elimineret sygdommen trachom.
Sygdommen er dog stadig et folkesundhedsproblem i 29 afrikanske lande og i 44 lande globalt og er skyld i, at 1,9 millioner mennesker på verdensplan bliver blinde eller får synshandicap.