10. august 2012

Hver tredje afrikaner er nu middelklasse

Den afrikanske udviklingsbank vurderer, at 33 procent af Afrikas befolkning har op til 20 dollars til forbrug hver dag. Det betyder, at de har råd til andet end mad.

Den 45-årige Kebbeh Sumbos lille virksomhed holder til i et par slidte containere i en forstad til Liberias hovedstad Monrovia. Stedet ser ikke ud af meget – men indtrykket snyder. For Kebbeh Sumbo eksporterer palmeolie til både USA og til Liberias nabolande. Og hun tjener så godt på det, at hun har købt et hus til sig selv og et til sine børn og deres børn.

”Borgerkrigen gjorde mændene værdiløse. Derfor måtte vi kvinder lære at tro på os selv,” fortæller Kebbeh Sumbo til Verdens Bedste Nyheder, mens hun rører i den fede rødlige palmeolie, der bruges til blandt andet sæbe og madlavning.

Borgerkrigen i Liberia sluttede i 2003, og siden har Kebbeh Sumbo ikke ligget på den lade side. Hun fik et mikrokreditlån på 50 dollar fra det liberianske mikrofinansieringsinstitut LEAP, som blandt andet støttes af FN. Siden har Kebbeh Sumbo investeret klogt.

”Min filosofi er, at det er bedre at have et godt produkt i tider uden penge – end det er have penge i tider uden et godt produkt. Derfor investerer jeg hele tiden i mit produkt frem for at spare pengene op. Et lager af gode produkter er altid bedre at have end kontanter”

Det en forretningsstrategi, der har givet pote, og ikke færre end 65 lokale lever nu af Kebbeh Sumbos forretning.

 

Har råd til mere end overlevelse

Kebbeh Sumbo og hendes familie oplever – som mange andre afrikanere – en voldsom udvikling i disse år.

Den afrikanske udviklingsbank mener, at en ud tre afrikanere nu kan kaldes for middelklasse i den forstand, at de har op til 20 dollars om dagen at bruge.

Det er ikke meget efter danske forhold. Men det er nok til, at familien begynder at bruge penge på uddannelse og sundhed – frem for bare at overleve. Og jo flere børn der overlever og jo mere velstående familien bliver, jo færre børn føder kvinderne. Hvilket betyder, at de børn der bliver født lever længere og bedre.

Udviklingen gælder ikke alene for Afrika. Den ekstreme fattigdom er mindsket over hele verden. For første gang siden man begyndte at måle fattigdomstendenser, er både det samlede antal af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, og andelen af fattige faldet.

Ekstrem fattigdom er halveret siden 1990, og andelen af mennesker, der forsøger at overleve for mindre end 1,25 dollars om dagen, er faldet fra 47 procent til 24 procent. Det betyder, at der nu er 600 millioner færre fattige, end der var i 1990.

 

Kvinderne kommer med

Udviklingen har en enorm betydning for Kebbeh Sumbo og hendes døtre. Den betyder for eksempel, at lige mange piger og drenge nu kommer i skole, og at 47 procent færre kvinder dør i barselseng end i 1990.

Og alene i 2012 vil flere end 200 millioner mennesker få adgang til rent vand, ordentlig sanitet og bedre boligforhold blandt andet med indlagt elektricitet. Samtidig falder andelen af fattige mennesker, der bor slum fra 39 procent i 2000 til 33 procent i 2012.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.