29. oktober 2013

Latriner redder liv

Simple latriner bestående af en cementplade med et hul i midten redder hvert år tusindvis af menneskeliv.

Foto: Toke Nyborg

Foto: Toke Nyborg

Næsten halvdelen af verdens befolkning har ikke adgang til et toilet, og særligt fattige mennesker må finde andre steder at stille deres nødtørft med diverse sundhedsmæssige konsekvenser til følge.

I Uganda har Caritas introduceret familierne for primitive vandhaner og latriner. Det skal forbedre de hygiejniske forhold for familierne.

”Der er cirka to millioner børn om året, der dør, fordi vi ikke har ordentlige toiletter rundt omkring i verden. Adgangen til ordentlige toiletforhold kan reducere tilfælde af diarré med næsten 40 procent og nedsætte børnedødeligheden,” forklarer programkoordinator i Caritas, Maj Forum. Hun understreger, at en af de helt store forhindringer for at verden når 2015 Målene, er den globale folkesundhed.

Latrinerne er tørklosetter, da de fleste landsbyer på landet ikke har kloakker. Familierne udgraver selv hullet i jorden, som dækkes over med en plade af cement med et hul i midten. Omkring hullet bygges et lille hus af lokalt tilgængelige naturmaterialer. Latrinerne er på den måde både billige at producere, og tager hensyn til lokale forhold.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.