14. september 2012

Stærke kvinder giver store børn

Giver man en fattig kvinde i et udviklingsland lidt undervisning, mere medbestemmelse og flere rettigheder, får hun større og sundere børn. Det viser resultaterne af et omfattende ernæringsprogram i Bangladesh, som CARE står bag.

Økonomer og ernæringseksperter måtte spærre øjnene op, da resultaterne fra CARE Internationals SHOUHARDO-projekt i Bangladesh kom frem. Programmet er designet til at bekæmpe fejlernæring og forbedre livet for to millioner af landets fattigste mennesker – og det er i den grad lykkes:

Antallet af børn med nedsat vækst blev reduceret med 28 procent i løbet af de fire år, som projektet strakte sig over. Det er et dobbelt så effektivt resultat, som man normalt ser i den type programmer, konkluderer det amerikanske agentur for international udvikling (USAID), som står bag rapporten.

En uventet faktor

Projektet omfattede blandt andet oplysning om ernæring, bæredygtigt landbrug, sanitet og tilpasning til klimaændringer. Men eksperterne opdagede, at en helt anden faktor gav størst effekt på børnenes vækst:

Arbejdet med at styrke kvindernes position og rettigheder. Bestræbelserne på at bekæmpe de dybt rodfæstede uligheder mellem kvinder og mænd viste langt støre effekt i forhold til børns nedsatte vækst.

”Det viser, at det nytter meget mere at uddanne kvinderne i ernæring og styrke deres position i hjemmet og lokalsamfundet, så de selv kan handle frem for bare at give deres børn en tallerken mad, når de er sultne,” siger Marianne Haahr, koordinator for køns- og ligestillingsarbejdet i CARE Danmark.

Kvinderne ud af hjemmet

Undersøgelser foretaget før, under og efter programmet viser, at kvinderne, som tidligere holdt sig inden for hjemmets fire vægge, begyndte at tage på markedet for at købe og sælge varer.

De fik mere indflydelse på familiens investeringer, og de bestemte i højere grad selv over indkøb af personlige ejendele til dem selv og deres børn. Ved projektets afslutning var kvindernes indflydelse i hjemmet steget med 23 procent.

Og i takt med kvindernes udvikling voksede deres børn sig altså helt bogstaveligt talt sundere – og højere.

Start ugen med vores nyhedsbrev

Få Verdens Bedste Nyheder leveret direkte i din mailboks hver mandag morgen.