09. august 2020

Sydney er skiftet til grøn strøm

Alle gadelamper og offentlige bygninger i Sydney bruger nu kun vedvarende energi. Verdens byer er begyndt at sætte en ny klimadagsorden.

Operahuset i Sydney har også indgået en aftale om at bruge vedvarende energi. Her oplyst af lysshow i 2017. Foto: CCBY Michael Levine-Clark

Operahuset i Sydney har også indgået en aftale om at bruge vedvarende energi. Her oplyst af lysshow i 2017. Foto: CCBY Michael Levine-Clark

Bystyret i Australiens største by, Sydney, er gået over til at bruge 100 procent grøn strøm. Det betyder, at al elektricitet til sportshaller, svømmehaller, offentlige bygninger, parker, rådhuset og byens 23.000 gadelamper nu kommer fra lokale solpaneler og vindmøller i delstaten New South Wales.

Det ventes at spare 20.000 tons CO2-udledninger hvert år. Med en værdi på 60 millioner australske dollars er det den største grønne energiaftale i Australiens historie.

Aftalen er ikke kun bedre for klimaet, men også for byens pengekasse. Den grønne strøm er nemlig billigere i drift og forventes at spare byens budget for omkring en halv million australske dollars årligt i de kommende ti år.

Byen har en plan om at skære 70 procent af CO2-udslippet inden 2030. Med overgangen til vedvarende energi ser det nu ud til, at målet kan nås allerede i 2024.

Et land i klimaets brændpunkt

Melinda Dewsnap er sustainablity engagement manager for Sydney. Hun mener, forandringen er på vej nedefra, i takt med, at de lokale delstatsregeringer går foran:

”Over 25 procent af australiere lever nu i delstater, der har erklæret en klimanødsituation. Vi er nødt til at forsyne vores hjem og virksomheder med 100 procent vedvarende energi,” siger hun.

Australien er bogstaveligt talt i brændpunktet for klimaforandringerne. Sidste år blev landet hærget af voldsomme skovbrande, som brændte et areal på størrelse med England og sendte tusinder af familier på flugt.

I havet ud for Australiens kyst har det berømte koralrev Great Barrier Reef også taget stor skade af stigende vandtemperaturer, som korallerne ikke kan tåle.

Seks ud af ti australiere mener, at klimaforandringer er et seriøst problem, der kræver handling nu – også selv om det kommer til at koste penge. Det viser en meningsmåling foretaget af det Sydney-baserede Lowy-Institut. Målingen blev endda foretaget, lige før skovbrandene brød ud, og effekten af brandene er dermed ikke afspejlet i meningsmålingen.

Ikke bare en dråbe i havet

Dermed er mange australiere uenige med landets regering, der er blevet kritiseret for at sætte klimaambitionerne for lavt. Australien har en af verdens højeste udledninger af CO2 i forhold til indbyggertallet, og landet eksporterer tre gange mere kul end hele USA.

Sydneys indsats i sig selv blot er en dråbe i havet i forhold til verdens samlede udslip af klimagasser. Men Sydney står ikke alene, for mange andre byer er også i fuld gang med at blive mere klimavenlige.

Verdens storbyer arbejder sammen i netværket C40, der har sat klima på dagsordenen. Siden 2012 er 27 af byernes CO2-udledninger faldet, selvom der har været økonomisk vækst. Blandt byerne er både Sydney og København, men også blandt andet New York, Los Angeles, Paris, Rom og London.