19. december 2021

Nu kan Storbritanniens blå bølger blive til grøn energi

Storbritannien vil investere flere penge i vedvarende energi og kaster et stort millionbeløb efter tidevandsprojekter.

Storbritannien satser nu på tidevandsenergi og investerer nu 20 millioner pund om året på tidevandsenergi-projekter. Foto: Ameen Fahmy on Unsplash

Storbritannien satser nu på tidevandsenergi og investerer nu 20 millioner pund om året på tidevandsenergi-projekter. Foto: Ameen Fahmy on Unsplash

Havet har enorme naturkræfter. Det kan påvirke vejret, æde kystlinjer, knuse et skib og havstrømme kan trække os længere ud, end vi kan bunde. De kræfter kan også bruges til at udvinde energi. Storbritannien satser nu på tidevandsenergi og annoncerer deres største investering i energikilden nogensinde. Med tidevandsenergi bruger man tidevandets kraft og omformer det til elektricitet. Storbritannien har planlagt, at de vil investere 20 millioner pund årligt på den bæredygtige teknologi. Der er lige nu projekter i udvikling i det nordvestlige Skotland, ved Englands sydlige kyst og Nordwales.

”At udnytte kraften fra vores hav er et afgørende skridt i vores overgang til at blive CO2-neutrale inden 2050 og understreger samtidig regerings forpligtigelse til at skabe og beskytte højt kvalificerede jobs,” sagde Simon Hart, der er udenrigsminister for Wales, i en pressemeddelelse.

Udnyttelse af kraften fra havet

Det kan faktisk betale sig at investere i grøn energi, for grøn energi er nu billigere end kul- og gaskraftværker de fleste steder i verden. Udover at tidevandsenergien på sigt kan blive billigere end sort energi, så vil det forhåbentlig også skabe tusindvis af bæredygtige arbejdspladser:

”Den dedikerede opbakning til tidevandsenergi åbner op for et nyt kapitel for de britiske kystfællesskaber og fremmer muligheden for, at havenergi-sektoren kan spille en væsentlig rolle i at opnå Storbritanniens grønne industrielle revolution,” sagde Storbritanniens energiminister Greg Hands i en pressemeddelelse.

Storbritannien investerer allerede 265 millioner pund årligt på forskellige energiproduktionsprojekter, der bidrager til den grønne omstilling ved at have ingen eller lav kulstofudledning. Især sol og vind har været de store vindere af puljen, men nu kommer vand også med i ligningen. Investeringen har blandt bidraget til, at prisen for havmøller faldt fra 2015 til 2019 med 65 procent. Det er sket på grund af øgede ressourcer til udvikling af teknologien. Håbet er, at prisen for tidevandsenergi også vil blive sænket.

Fordele ved tidevandsenergi: Den er 100 procent CO2-neutral, og en næsten gratis måde at udvinde energi på.

Ulemper: Tidevandsenergi er stadig på forsøgsstadiet, da man endnu ikke har kunnet finde en løsning, der kan konkurrere med de andre vedvarende energikilder. Det gælder især, hvor omkostningsfuldt det er at bygge en dæmning eller tidevandsmølle, der udvinder tidevandsenergien .

Læs mere her

65 procent faldt

prisen for havmøller med fra 2015 til 2019 på grund af flere ressourcer til at udvikle teknologien.