20. august 2017

Swaziland bremser spredning af hiv

Det lille afrikanske kongerige Swaziland har på få år gjort enorme fremskridt i kampen mod en af verdens værste hiv-epidemier.

CC BY Andy Curry

CC BY Andy Curry

Swaziland har verdens højeste forekomst af hiv, men det lille land i det sydlige Afrika er nu ved at bremse epidemien i takt med at flere mennesker får adgang til effektiv behandling, viser en ny undersøgelse fra FN´s aidsprogram UNAIDS.

Siden 2011 har landet nedbragt forekomsten af nye hiv-infektioner med 44 procent, som følge af en massiv optrapning af registeringer, tests og behandling af hiv-smittede mennesker.

“Swaziland har vist verden, at fælles ansvar og global solidaritet skaber resultater. Sammen med internationale partnere er landet i fuld færd med at redde liv og er nu på sporet til at få kontrol med epidemien,” siger Michel Sidibé, som er direktør for UNAIDS.

Flere end 200.000 af Swazilands 1,5 millioner indbyggere levede i 2016 med hiv, hvoraf 10.000 var børn under 14 år, men Swaziland er i dag et af de lande i det sydlige Afrika, som tilbyder effektiv behandling til den største andel af hiv-smittede borgere.

I 2016 modtog 67 procent af alle hiv-smittede i landet effektiv behandling og hos 73 procent af alle voksne over 15 år har hiv-behandligen nedsat virusmængden i blodet så meget, at risikoen for overførsel til andre mennesker er minimal.

Siden 2011 har over 90 procent af gravide kvinder med hiv også modtaget behandling, så de ikke overfører virussen til deres børn. Resultatet er, at færre end 1000 børn blev smittet med hiv fra deres mor i 2016.

Færre børn får hiv

  • På verdensplan modtog 76 procent af gravide kvinder med hiv-smitte behandling i 2016. Det har medvirket kraftigt til at forebygge overførsel af hiv til deres børn.
  • Forekomsten af hiv-infektioner hos børn under 14 år er på verdensplan faldet med 47 procent siden 2010.
  • I 2016 levede 36,7 millioner mennesker med hiv på verdensplan, hvoraf 19,5 millioner havde adgang til effektiv behandling.

Kilde: WHO/UNAIDS