09. januar 2017

Unge stopper børneægteskaber i Bangladesh

I Bangladesh tager unge kampen op mod børneægteskaber gennem frivillige aktionsgrupper, som går i dialog med forældre og i sidste instans afbryder bryllupsceremonier.

I Bangladesh´ hovedstad, Dhaka, har unge taget kampen op mod børneægteskaber ved at danne frivillige aktionsgrupper, som griber ind for at forhindre børnebryllupper i deres lokalområder.

I to af Dhakas slumkvarterer, Shyampur og Citypolli, har aktionsgrupperne, også kendt som “Wedding Busters”, været med til at nedbringe andelen af børneægteskaber fra 70 procent til 20 procent på fire år.

Aktionsgrupperne samles, når der er forlydenheder om planlagte børnebryllupper i deres lokalområde. I første omgang besøger grupperne forældrene til bruden for at diskutere emnet og oplyse om de negative følger af børneægteskaber. Lykkes det ikke, dukker de frivillige unge op med deres familier og venner til bryllupsceremonierne, hvor de giver deres holdning til kende overfor brudeparrets forældre og gommen.

“Hvis ikke den præventive dialog og oplysning virker, forsøger de sig med et fredeligt pres under ceremonierne, som kan være med til at få forældre eller gommen til at skifte mening. I sidste instans truer man med, at involvere de lokale myndigheder for at få standset de ulovlige bryllupper,” forklarer Maja Kaalund Bygvrå, som er koordinator i hjælpeorganisationen Plan International, der afholder kurser for de frivillige aktionsgrupper, hvor de får viden og værktøjer til deres kampagne.

I denne måned besøger 13 unge fra elevorganisationen Operation Dagsværk aktionsgrupperne i Dhaka, hvor de skal indhente viden og materiale til organisationens årlige kampagne, som i 2017 indsamler penge til at støtte 900 unge i Dhakas slumkvarterer.

Barnebrude i Bangladesh

  • I Bangladesh bliver cirka 52 procent af piger gift, inden de fylder 18 år, selvom børneægteskaber er forbudt ved lov.
  • Børneægteskaber fører ofte til tidlige graviditeter og har en række skadelige følger for de gifte pigers helbred og udvikling, herunder øget risiko for seksuelle overgreb, hiv-smitte og ringere adgang til uddannelse og job.