16. marts 2017

Filmfestival giver bud på løsninger

Årets dokumentarfilmfestival CPH:DOX byder på en lang række film, der tager fat på verdens udfordringer. Vi har gennemgået listen for at finde film, der både kaster lys over problemerne og giver bud på mulige løsninger.

Afskaf fattigdom

 Free Lunch Society

Borgerløn eller ej? Overraskende og tankevækkende film om en radikal og kontroversiel idé, der er tilbage på toppen af den samfundsmæssige dagsorden.

 

Stop sult

 Dead Donkeys Fear No Hyenas
Bønder og børsspekulanter udkæmper en ulige krig om fremtidens grønne guld – landbrugsjorden – i Etiopien. Undersøgende journalistik, der bringer sindet i kog.

Sundhed og trivsel

 Burning Out

Stresset og udbrændt? Du er ikke den eneste! Et universelt drama fra et fransk hospital, som går i rette med tidens store folkesygdom.

 

Mor jeg er bange

Børnepsykologi på nært hold i en film om tre unge piger, der lider af angst. Og om hvad der kan gøres for at hjælpe dem videre.

 

The Rebel Surgeon

Mød den rebelske, danske kirurg, der droppede ud af bureaukratiet og tog til Etiopien for at redde liv med alle forhåndenværende midler.

 

Unrest

Kronisk træthedssyndrom: Kan vi forklare det medicinsk? En kvindes filmdagbog fra kampen for anerkendelse i en splittet lægeverden – med tråde helt til Holstebro!

 

Unseen Enemy

Sundhedsforskere verden over arbejder på at holde sig et skridt foran i kampen mod den usynlige trussel fra bakterier og epidemier.

 

Ligestilling mellem kønnene

 Jaha’s Promise

En stærk historie om en endnu stærkere ung kvinde, der konfronterer et globalt tabu: Omskæring og tvangsægteskab.

 

Bæredygtig energi

 Let There Be Light

Er det muligt at skabe en kunstig sol? Se med, når nogle af verdens skarpeste hjerner gør forsøget i en fascinerende storfilm om fusionsenergiens mysterier.

 

Anstændige jobs og økonomisk vækst

 Bitter Money

Virkeligheden er rå i den by på Kinas østlige kyst, hvor tre tilflyttere er ankommet i en fælles søgen efter arbejde på et af de mange skrædderier. Jalousi mellem kolleger, vrede opgør mellem kærester, men også øjeblikke af venskab og fordragelighed er scener, som gentager sig i byens gader, fabrikker og labyrintiske baggårde.

The Chocolate Case

Tre idealistiske journalister går undercover i en branche, der rummer flere overraskelser end et Kinder-æg. Og starter deres eget chokolademærke – garanteret fri for børneslaveri.

 

Industri, innovation og infrastruktur

 Machine of Human Dreams

Drømmen om at udvikle kunstig intelligens i en fascinerende film om hjernens umådelige kompleksitet – og om en mand, der har sat sig for at kortlægge den.

Sådan virker det!

En 100 meter lang Storm P.-maskine sættes i sving, og verdens mest fascinerende fysiktime er i gang!

 

Bæredygtige byer og lokalsamfund

 The Opposition

En sand David vs. Goliath-historie om det fællesskab på Papua Ny Guinea, hvis kamp for deres hjem starter en episk, international byggeskandale.

 

Wild Plants

Urban gardening og floral filosofi i en film, der sætter sig ud over mennesket selv og gentænker vores plads i en levende, vildtgroende verden.

 

Citizen Jane: Battle for the City

Arkitektur, urbanitet og kampen for det gode (by)liv. Forfatteren Jane Jacobs og hendes idéer er mere aktuelle end nogensinde før. ‘Citizen Jane’ er en fagligt seriøs og fortsat aktuel storfilm om arkitektur, urbanitet og det gode (by)liv.

 

Klima-indsats

 Spaceship Earth

‘Der findes ingen passagerer på Jorden. Vi er alle besætningsmedlemmer.’ Velkommen til rumskibet Jorden i den antropocæne tidsalder.

 

Thank You for the Rain

Fra kenyansk landmand til selvlært dokumentarist, og til ukuelig klima-aktivist på de bonede gulve under COP21.

 

The Age of Consequences

Verdenskortets nye, uforudsigelige linjer bliver trukket op i en tankevækkende film, som ser på både kriser og løsninger. Når en øget vandstand og tørke driver mennesker på flugt bliver verden mere ustabil. Det nærer radikale fænomener som ISIS, men også for de demokratiske bevægelser, der har vendt op og ned på vores forventninger til en usikker, global fremtid.

 

Livet i havet

 Ama-San

En film af en næsten magisk skønhed fra en japansk havneby, hvor de kvindelige dykkere hver dag skaffer mad på langbordet, selvom de er godt oppe i 60’erne.

 

Fred, retfærdighed og stærke institutioner

 Accidental Anarchist

Fra diplomat til anarkist – og fra desillusioneret til aktivist. Kloden rundt i søgen efter det direkte demokrati med britiske Carne Ross.

 

Al magt til folket?

Dansk film om det succesfulde, italienske protestparti Femstjernebevægelsen og dets karismatiske leder, komikeren Beppe Grillo.

 

All Governments Lie

Ekko-kamre og falske nyheder? Don’t believe the hype! Det er hårde tider for den seriøse journalistik – men nu slår den kritiske presse igen.

 

An Insignificant Man

Græsrodsaktivisten Arvind Kejriwals kamp for at forandre det indiske demokrati – uden at gå på kompromis med sine løfter.

 

Ambulanse

51 dage bag rattet i en ambulance i Gaza, hvor et anspændt venskab udvikler sig mellem chauffør og filmskaber. ‘Ambulance’ er en dramatisk førstehåndsberetning fra en selvlært filmskaber om ufrivillige heltes utaknemmlige arbejde med at redde andre midt i krigens kaos.

 

De sidste mænd i Aleppo

Et uforglemmeligt portræt af tre modvillige heltes arbejde med at redde Aleppos civile midt i krigszonens centrum. Årets åbningsfilm på CPH:DOX.

 

Politics, Instructions Manual

Hvordan starter man et politisk parti? Se hvordan, når idealisterne i spanske Podemos gør op med både spareplaner og landets gamle toparti-system.

 

Præsidenten fra Nordvest

Kan man springe ud som præsident og skabe et nyt og demokratisk Somalia efter 47 år i Danmark?

 

Return of a President

Der er mere end idealer på spil for Madagascars eksilerede præsident og hans vej tilbage til demokratiet efter statskuppet i 2009.

 

The Revolution Won’t Be Televised

Politik, kunst og aktivisme mødes, når Senegals ungdom går i opposition til styrets jerngreb om landet.

 

Radio Kobanï

En usædvanligt medrivende historie om en stædig, 21-årig kvindes kamp for sin lokale radiostation i den krigshærgede by Kobanî.

 

Hvor og hvornår kan jeg se filmen?

Se hele listen over alle film på CPH:DOX og tider/steder for fremvisninger på www.cphdox.dk